De voordelen van online boekhouding

online boekhouden

Het is niet de meest favoriete bezigheid van menig ondernemer; het bijhouden van de boekhouding. Dat is ook precies de reden dat veel ondernemers het uitbesteden. Wanneer je hier niet het budget voor hebt of wanneer je denkt dat je de boekhouding prima zelf kunt doen zijn er voldoende opties om te overwegen.

De meest voorkomende manieren om de boekhouding te doen zijn tegenwoordig online. Er is een legioen aan programma’s beschikbaar die voor iedereen te begrijpen zijn, zelfs wanneer je totaal geen verstand hebt van financiën of boekhouden in het algemeen. Deze programma’s bieden vaak instructievideo’s aan waarin je kunt leren hoe het allemaal werkt.

Gemakkelijk online boekhouden

Een van de grootste voordelen van een online boekhouding is dat deze altijd dichtbij is. Vaak hoef je maar in te loggen op een website of een app en je hebt direct inzicht in je boekhouding. Sommige systemen die je hiervoor kunt gebruiken zijn zelfs zo gemakkelijk dat je bijvoorbeeld via een app direct bonnetjes kunt inscannen die het systeem automatisch verwerkt.

Ook kun je live checken of een factuur al is betaald, of je kunt instellen dat een herinnering wordt verstuurd wanneer het geld nog niet op de rekening staat. Kortom: een online boekhoudprogramma is altijd dicht bij en dit kan gemakkelijk zijn wanneer je het nodig hebt.

online boekhoudenAutomatisch aangifte doen met online boekhouding

Een ander groot voordeel van online boekhouden is het feit dat je ieder kwartaal automatisch de Btw-aangifte kunt doen. Omdat je de boekhouding bijhoudt in het systeem kan deze ook direct uitrekenen of je belasting moet betalen of dat je geld terugkrijgt aan het einde van het kwartaal.

Veel systemen hebben zelfs de optie om via het systeem de aangifte in te dienen bij de Belastingdienst. Het draait allemaal om gemak. Ook bieden sommige systemen diverse modules aan. Dit betekent dat het kan zijn dat je ook de optie hebt om offertes en facturen op te maken in het systeem.

Op deze manier heb je alle gegevens op één plek bij elkaar. Wel zo gemakkelijk.

Kosten besparen

Wanneer je de boekhouding uitbesteedt kan dit hoge kosten met zich meebrengen. Een boekhouder is namelijk niet goedkoop en vooral wanneer je de samenwerking begint kan het weleens een aantal uur kosten om jouw boekhouding te leren kennen en alles in te richten.

Vaak betaal je een periodiek bedrag om alles bij te houden en misschien nog losse kosten voor het doen van de aangiftes. Deze kosten kun je dus gemakkelijk besparen door de boekhouding online zelf te doen. Twijfel je hierover? Neem dan gerust contact met ons op.

Wij kunnen je hierover adviseren en eventueel een aantal zaken leren over het zelf doen van de online boekhouding.