Het verschil tussen een zzp’er, eenmanszaak en freelancer

Weet jij het verschil tussen een zzp’er, eenmanszaak en freelancer? Als je het niet zeker weet, maak je dan geen zorgen, je bent niet de enige. In feite gebruiken veel mensen deze termen door elkaar. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen waarvan je je bewust moet zijn. Hier volgt een kort overzicht van de belangrijkste verschillen tussen deze drie soorten zelfstandigen.

Wat is een zzp’er, eenmanszaak en freelancer?

Een zelfstandige, eenmanszaak en freelancer zijn allemaal termen die gebruikt worden om personen aan te duiden die zelfstandig zaken doen. Zelfstandigen hebben hun eigen bedrijf en kunnen werknemers inhuren om te helpen met bepaalde taken. Terwijl een eenmanszaak een bedrijf runt zonder werknemers. Beide kunnen ervoor kiezen om voor verschillende werkgevers te freelancen. Dit door bijvoorbeeld gespecialiseerde diensten als webdesign of fotografie te leveren, tegen een afgesproken vergoeding. 

Het belangrijkste voordeel van zelfstandig ondernemerschap is dat iemand de vrijheid en flexibiliteit heeft om:

  • zijn eigen uren te bepalen; 
  • overal te werken;
  • waar nodig anderen in te huren;
  • en onafhankelijk te worden van zijn baan of bedrijf. 

Bovendien worden freelancers vaak goed gecompenseerd voor de diensten die ze leveren, grotendeels door de concurrentie op de wereldmarkt. Als zodanig bieden zowel zelfstandig ondernemerschap als freelancen een aantrekkelijke manier voor mensen die hun eigen loopbaan willen creëren.

Het verschil tussen deze 3 soorten zelfstandigen

Werken voor jezelf komt met veel verleidingen, waaronder de vrijheid om je eigen uren en kosten te bepalen. Hoewel er verschillende termen worden gebruikt. Is het belangrijk om de verschillen tussen deze 3 banen te begrijpen. 

Een zzp’er is iemand die werkt als zelfstandig ondernemer, gespecialiseerd in specifieke vaardigheden voor opdrachtgevers. Eenmanszaken werken voor klanten en beheren hun eigen bedrijfsvoering, die vaak administratieve en uitvoerende basistaken omvat naast het leveren van diensten of goederen. Tot slot zijn freelancers degenen die specifieke diensten leveren en meestal projecten op contractbasis aannemen in plaats van een direct dienstverband.

Elk type baan biedt zijn eigen unieke voordelen, afhankelijk van je carrièrepad. Het is echter belangrijk om bij het aangaan van een overeenkomst de nodige zorgvuldigheid te betrachten. Zodat je weet waar je aan begint voordat je de baan aanneemt!

De voordelen van het zijn van een zzp’er, eenmanszaak of freelancer

Een zelfstandige eenmanszaak of freelancer zijn kan enorm lonend zijn. Het stelt je in staat te werken aan projecten die je interesseren en geeft je controle over je eigen schema. 

Bovendien hebben veel freelancers en eenmanszaken door de steeds groter wordende online banenmarkt toegang tot een brede selectie van verschillende vacatures waaruit ze kunnen kiezen. Zo heb je zelf invloed en kan je zelf kiezen wat het beste werkt voor jouw levensstijl en financiële situatie.

Daarnaast bieden veel van deze banen flexibiliteit qua locatie. Zodat zelfs degenen die misschien geen toegang hebben tot vervoer toch op afstand vanuit huis kunnen werken. 

Uiteindelijk biedt het volgen van een zelfstandig carrièrepad als zelfstandige eigenaar/freelancer veel voordelen in termen van flexibele roosters, financiële beloningen, en meer autonomie over het eindproduct.

En de nadelen……

Werken als zelfstandige, eenmanszaak of freelancer kan een ontmoedigende taak zijn. Het kan moeilijk zijn om motivatie en structuur te behouden als het gaat om het leiden van je eigen bedrijf. Je bent als enige verantwoordelijk voor het succes of falen van je onderneming, dus je neemt een aanzienlijk risico. Bovendien kun je te maken krijgen met juridische problemen als er iets misgaat. Dit omdat je juridisch verantwoordelijk bent voor eventuele fouten van jezelf of van iemand anders die namens je bedrijf werkt. 

Naast deze risico’s betekent zelfstandig ondernemerschap ook dat je de verantwoordelijkheid draagt voor alle activiteiten. Dit met betrekking tot budgetteringen, belastingen en verzekeringen. Dit is iets wat sommige ondernemers intimiderend en ingewikkeld vinden. Zelfstandig ondernemer zijn is geen gemakkelijke optie, maar het heeft zeker ook zijn voordelen, zoals hierboven beschreven.

Hoe wordt je een zzp’er, eenmanszaak of freelancer? 

Zelfstandig ondernemer, eenmanszaak of freelancer worden is de perfecte gelegenheid voor iedereen die eigen baas wil zijn en zijn carrière in eigen hand wil nemen. Het proces kan in het begin ontmoedigend lijken, maar met een beetje onderzoek en planning kom je een heel eind. 

Eerst is het belangrijk om de aard van het zelfstandig ondernemerschap te overwegen. Bepaal welke diensten je aan wilt gaan bieden en bepaal daarnaast wie je doelgroep wordt. Kijk in je omgeving wie jou op weg kan helpen. Ontwikkel een plan dat doelen en strategieën schetst.

De volgende stap

Als deze aspecten eenmaal zijn vastgesteld, is de volgende stap het registreren bij het juiste bestuursorgaan. Ook moet je misschien wel een vergunning gaan aanvragen voor jouw business. 

Belangrijk is dat je ervoor moet zorgen dat je betalingssystemen instelt. Hierdoor kunnen klanten gemakkelijk betalen. Via directe storting of via betaalrekeningen zoals PayPal. Tenslotte moet je de Belastingdienst op de hoogte stellen van je nieuwe status. Zodat je voortdurend op de hoogte bent van alle financiële verplichtingen die samenhangen met het zelfstandig ondernemerschap.

Een zelfstandige, eenmanszaak of freelancer worden heeft zijn eigen voor- en nadelen waarover je goed moet nadenken voordat je de sprong waagt. Er zijn veel voordelen. Zoals eigen baas zijn, zelf bepalen hoeveel je voor je diensten vraagt, vrij werken en je eigen schema bepalen.

Aan de andere kant zijn er ook nadelen. Zoals het feit dat je je op verschillende plaatsen moet laten registreren om legaal te kunnen werken. Dat je zelf de belastingaangiften en aansprakelijkheden moet beheren en dat je jezelf succesvol in de markt moet zetten. 

Het is belangrijk dat je onderzoek doet als je zzp’er, eenmanszaak of freelancer wilt worden. Begrijp wat de verschillende rollen inhouden. Zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Uiteindelijk is het aan jou hoe ver je wilt gaan. Of het nu een fulltime inzet is of alleen als bijbaantje!