Online boekhouding voor zzp’ers, waar moet je op letten?

online boekhouding

Als je wil starten als zzp’er zijn er een hoop zaken die je moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan een website, een logo en misschien wel een fysieke locatie van waaruit je je zaak gaat runnen. Maar waar je ook direct aan moet denken is de boekhouding van je organisatie.

Of je nou een eenmanszaak bent of van plan bent meerdere mensen in dienst te nemen, de boekhouding is een van de belangrijkste aspecten van je organisatie. Tegenwoordig zijn er ook veel zzp’ers die de boekhouding graag zelf doen en daarvoor een abonnement nemen op een online boekhoudpakket. Maar waar moet je op letten?

Basiskennis boekhouding

Ten eerste is het belangrijk dat je de basiskennis van je boekhouding onder de knie hebt. Want als je zelf de boekhouding online gaat doen is er in principe niemand die je hiermee helpt. Als je eens in de zoveel tijd een boekhouder inhuurt die jouw administratie moet controleren ben je een hoop kosten kwijt.

Daarom is het verstandig om te weten wat je doet voordat je eraan begint. Veel online boekhoudprogramma’s bieden korte introductietrainingen aan die je leren hoe je moet omgaan met het programma. Ook zou je een boekhouder in je omgeving kunnen zoeken die je de basiskennis zou kunnen bijbrengen zodat je daarna alles zelf kunt doen.

online boekhouding

Boekhouding online

Wanneer je als zzp’er kiest voor een online boekhouding dien je er rekening mee te houden dat je alle facturen en bonnen ook online moet bewaren. Deze moeten in het boekhoudprogramma opgeslagen worden zodat je hier altijd toegang toe hebt. Als je het boekhoudprogramma op een handige manier inricht kan alle boekhouding automatisch gebeuren. Als zzp’er ben je verplicht om alle boekhouding bij te houden, dit zijn voornamelijk je inkomsten en uitgaven.

Gebruiksvriendelijke boekhoudpakket

Wanneer je geen specialist bent in boekhouding, maar toch graag alles zelf wil bijhouden is het belangrijk dat je een gebruiksvriendelijk boekhoudpakket kiest. Het programma mag dan niet te ingewikkeld zijn en het moet wel bij je onderneming passen.

Als je wel een boekhouder of een accountant hebt die je vaker inhuurt kan hij of zij je helpen met de keuze voor een boekhoudpakket.